Kapaszkodó - szeptembertől folytatjuk

Kapaszkodó baba-mama klubunkba szeptembertől továbbra is várunk minden régi és új tagot, hétfőnként 10-13 óráig

Az elmúlt hónapokban a klubfoglalkozások keretein belül lehetőségük volt az anyukáknak papírt fonni, elkezdődött a "Boldogságműhely" rajztanfolyam, egészséges és finom ételeket kaptak a csöppségek a program során, jártunk a Millenáris parkban és a közeli játszótereken, baba kellék adományokat kaptak az édesanyák minden 3. héten. 
Kapaszkodó 
Sok örömöt Jázminnak és Ricárdónak, akik szeptemberben kezdik az óvodát!

Kapaszkodó foglalkozások

Kapaszkodó

2015. szeptember 7-én indult el a Kapaszkodó Program, amely minden hétfőn 14:00-17:00 óráig várja az anyukákat és a babákat.

KAPASZKODÓ PROGRAM

A Jövőbarát Alapítvány új programmal bővíti tevékenységét, melynek célcsoportja azok a várandós vagy gyakorló anyukák, akik korábban rendszeresen látogatták az alapítvány programjait.

Kiemelten fontosnak tartjuk a "Kapaszkodó" elindítását a fiatal édesanyák számára.  Közülük sokan túl fiatalon, felkészületlenül csöppentek a gyermekvállalásba, személyiségfejlődésük során még nem alakult ki a családalapításhoz és önmaguk eltartásához szükséges felelősségvállalásuk. Mindezt nehezíti, hogy szinte mindannyian nehéz anyagi háttérrel és kevés vagy szinte semmilyen szülői érzelmi támogatással nem rendelkeznek.

Az alapítvány és a támogatók az utóbbi másfél évben már elvállalták az egyik fiatal anyuka támogatását főként természetbeni adományok (pelenka, élelmiszer, gyógyszer) formájában. Ennél is fontosabb és hosszabb távú küldetésünknek tekintjük, azt hogy ezek a lányok megkaphassák azt a lelki és erkölcsi támogatást, biztatást és megerősítést is, mely megalapozhatja, hogy felelős szülőkké válhassanak és képesek legyenek saját életüket vezetni.

Terveink

-        Programunk családra és életre nevelő program is, melynek a vezetését az alapítvány egyik gyakorló anyukája vállalja.

-      Heti egy alkalommal, hétfői napokon, térítésmentesen várjuk az anyukákat és gyermekeiket. Rendszeresen hívnánk szakmailag elkötelezett védőnőket, szakápolókat a kerületből, akik türelemmel, barátsággal, tapasztalatok átadásával csoportos beszélgetések keretében bővítenék a gyermekgondozás elméleti és gyakorlati ismereteit.

-      A foglalkozás kiváló lehetőség arra is, hogy a lányok egymással megosszák saját tapasztalataikat, hogy meg tudják fogalmazni azokat a nehézségeiket, melyekben segítségre szorulnak. Természetesen az örömteli pillanatok és apró sikerek hangsúlyozása, újra átélése, megosztása is fontos.

-      Célunk a készségeik, a problémáikkal való megbirkózási képességük fejlesztése. A beszélgetések során fejlődik önismeretük, szakember segítségével, szituációs játékokkal megtanulhatják a konfliktuskezelés megfelelő módját, felfedezhetik belső erőforrásaikat.

-        A program elindítása arra is alkalmas, hogy közösségbe vonzza az izoláció érzésével küszködő anyukákat, hogy lehetőséget teremtsen egy kellemes, önfeledt délután eltöltésére, ahol azt érezhetik, hogy nincsenek egyedül.

-      A zavartalan foglalkozások érdekében az anyukák gyermekeinek kialakítanánk egy játszó-rugdalózó kuckót, ahol gyermek felügyeletet biztosítunk erre az időre. Lehetőséget adunk arra is, hogy ha egy édesanyának valami elintéznivalója akad, addig vigyázunk gyermekére.

-        Segíteni kívánjuk az anyákat abban, hogy tanulmányaikat befejezhessék, illetve tovább tanulhasson, ha a gyermek nappali intézményes felügyelete (bölcsőde, óvoda) megoldható.

-        Fontos, hogy szükség esetén az álláskeresésben is segítséget kaphassanak (pld. internet használat, önéletrajz és motivációs levél megírásában nyújtott segítség, bemutatkozásra felkészítő beszélgetés stb.)

-      Igény szerint praktikus háztartási és egészséges életmódra nevelő tanácsokkal, gyakorlati segítséggel (pl. közös sütés-főzés, takarékos bevásárlás) is kívánunk szolgálni.

-      Szeretnénk a lányoknak segítséget nyújtani egy szakma, érettségi vagy mesterség megtanulásában, ehhez az igényeikhez mérten támogatást kapnának a tanulásban, a megfelelő szakma keresésében, akár úgy is, hogy az alapítvány klubhelyiségében szerveznénk kihelyezett oktatást.

-        Lehetőséget szeretnénk nyújtani alkotó tevékenység biztosítására, közös műhelymunkára is, mely közben nem csak kikapcsolódhatnak az anyukák, hanem pld. alkotásaikkal díszíthetik otthonaikat, készíthetnek használati tárgyakat, ajándékokat.

-      Terveink között szerepel adományok gyűjtése a rászoruló anyák és gyermekeik részére, minden olyan kellék, eszköz, ruhanemű, élelmiszer formájában, amire szükségük van, de nem mindig tudják önerőből megvásárolni.

Jelenleg 9 rászoruló anyukáról van ismeretünk, az első meghirdetéskor rögtön hatan jelezték, hogy nagyon szeretnének részt venni ezen a programon. Olyan szocializációs közeget szeretnénk részükre és gyermekeik részére biztosítani ahol továbbra is empatikus környezettel, támogató segítséggel találkoznak és megerősödhetnek szülői szerepükben.

Publish modules to the "offcanvs" position.